GOGBOT 2012 Symposium

header

GOGBOT 2012 Expert talks, Mini-symposium, NIMk video screenings

 ''Can I has Information?''

GOGBOT 2012 expert talks - mini-symposium - NIMk screening

Fr Sept 7  | 13.00-19.00 h | Concordia Cinema, Oude Markt,  Enschede

 ''Can I has Information?''

expert talks - mini-symposium - NIMk screening

Fr Sept 7  | 13.00-19.00 h | Concordia Cinema, Oude Markt,  Enschede

13.00 u Artist and expert talks:

'Fabbed robots to the rescue'
Edwin Dertien (Twente University)

Edwin presenteert prototypes van de lasergesneden-fablab-robots, zoals met PLANETART en GOGBOT op TechFest 2012 in Mumbai vertoond. Dit jaar is op GOGBOT een zeecontainer gereserveerd voor een presentatie/expo/actie/evenement met het lasercut thema.
Daarnaast zal Edwin Dertien een oproep toelichten om GOGBOT de start te laten worden van een grotere A4-ontwerp-wedstrijd. Het thema is de 'memes', de 'culturele genen', ideeen, concepten, graphics, virals die middels internet zich in ons culturele bewustzijn verspreiden. Een wedstrijdgebonden robot-evolutie sluit daar prima bij aan.
www.edwindertien.nl

'Solar Fiber'

winnaar Ideas Waiting to Happen 2012

‘..Ons idee is om een flexibel fotovoltaïsch garen te ontwikkelen om textiele zonnepanelen te maken. We gaan dit bewerkstelligen door onze collectieve ervaring, kennis en hands-on experimenten.
Marina Toeters – textiel technologe en ontwerper gespecialiseerd in het ontwikkelen, maken en verwerken van garens en mode technologische toepassingen…’
Ralf Jacobs – technoloog en systeem ingenieur in de high-tech industrie.
Aniela Hoitink – concept designer, vertaal technologie naar verrassende, tastbare resultaten in textiel.
Meg Grant – maker en ontwerper van Wearable Electronics en smart textiel producten of apparaten.
www.solarfiber.nl

 

14.00 u  Memes mini-symposium, hosted by Rosa Menkman

 ''Can I has Information?''

Trololo, Nyan Cat, Double Rainbow, Forever Alone, My face when, of TL;DR. Het zijn memes, creatieve internetrages die een steeds belangrijker onderdeel van de 21e eeuwse cultuur beginnen te worden. Gogbot staat helemaal in het teken van memes met onder meer deze informele conferentie over de hectische wereld van retweets, 4chan en Reddit. Terwijl kijkcijfers netjes bijgehouden worden, kan niet gemeten worden welke plaats memes innemen in culturele kennis, het effect op denkpatronen of ontvankelijkheid voor informatie…..

 Vragen die tijdens het symposium aan de orde zullen komen:

Hoe komt een meme tot stand en hoe muteren en reproduceren memes zich? Volgen memes een bepaald patroon? Hoe spelen medium (specifieke) eigenschappen hier een rol in?
Naast deze kwesties zal een aanzet worden gegeven tot het antwoord op de vraag: hoe kunnen deze ontwikkelingen worden vastgelegd? Hoe schrijf je de geschiedenis van een meme? En hoe bewaar en conserveer je deze?

 Om antwoorden op deze vragen te formuleren zullen deskundigen uit diverse disciplines samen het podium delen en in debat gaan met elkaar en met het publiek::

 

Te gast o.a.:

Max Laane, memes-expert van medialab SETUP te Utrecht, en ontwikkelaar en producer van de memes workshop in de Grote Kerk.

Michael Dieter, new media lecturer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en mede samensteller van de reader New Aesthetics.

Moderator: Rosa Menkman, theoretica en kunstenaar, modereerde en cureerde eerder dit jaar tijdens de Transmediale (Berlijn) het symposium gebaseerd op esthetiek, waaronder een panel over vulgair vernaculars.

15.45 h pauze

16.00 h Giep Hagoort, (lector Kunst en Economie, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) over Kunst en Robotica, toegespitst op het werk van Freerk Wieringa, met Machina Ludens exposant bij GOGBOT 2012.

17.00 aanvang screening programma samengesteld door NIMk, zie Screening Programma.

Planet M

Planet M is een nieuwe mobiel lab voor mediakunst en digitale cultuur en is ontworpen door Michiel Kluiters in samenwerking met Arno Pronk. Daar laat het Nederlands Instituut voor Mediakunst zien hoe kunstenaars en nieuwe technologieën elkaar wederzijds beïnvloeden. Met speciaal voor Planet M gemaakte programma's en kunstwerken wil NIMk haar missie, het uitdragen en stimuleren van de Mediakunst, verder inhoud geven.

De collectie interface van Planet M is een interface op basis van de mediakunst-collectie van het NIMk (ruim 2.000 kunstwerken vanaf de jaren '70), en vormt een eerste, laagdrempelige introductie tot het beleven van mediakunst. Bezoekers kunnen bij hun bezoek aan Planet M een eigen selectie (al dan niet onder begeleiding) maken uit de collectie. Net zoals veel andere instellingen heeft het NIMk in de voorbije jaren veel aandacht besteed aan het digitaliseren en (online) beschikbaar stellen van haar collectie.

Planet M is tijdens GOGBOT meetingpoint, informatieplek, workshopruimte en Wormshop-locatie.

http://nimk.nl/nl//planet-m

 

GOGBOT Newsletter

Name:
Email:

GOGBOT on Twitter

GOGBOT on Facebook

GOGBOT Trailer 2012

trailer2012

Video by Het Videogilde


 

 

GOGBOT 2013: 5 - 8  september

GOGBOT Art / Music / Technology

2012: Internet meme's / The selfish gene

GOGBOT 2012 staat in het teken van meme’s, culturele genen die zich in onze digitale cultuur verspreiden. Via social media en op sites als 4chan.org , dumpert.nl en fok.nl worden continue filmpjes, plaatjes, nieuwsfeiten en persoonlijke gebeurtenissen met vrienden én onbekenden gedeeld. Zo’n idee, trend of gedrag dat zich online van persoon tot persoon verspreidt, wordt een meme genoemd. Meme’s worden dan ook als nieuwe culturele genen gedefinieerd: ze verspreiden zichzelf, muteren en reageren. Lees meer...

 

PLANETARTGOGBOT 2012 is een productie van PLANETART
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+316 5583 0311