Pieter Engels

header

Pieter Engels

Engels smoking his signature, signing the universe
(1972, 2'35")
Een handtekening is uniek. Hij kan, als het goed is, maar door een persoon gezet worden, wat de uniciteit bekrachtigt. Hij is, mits goed bedacht en gemaakt, niet na te maken. Aan een handtekening wordt in deze maatschappij een zeer grote waarde gehecht. Niet alleen bekrachtigt hij contracten op allerlei gebied; er wordt ook van alles aan afgelezen; status, en ook identiteit. Handtekeningen worden grafologisch ontleed, zeggen iets over de persoonlijkheid van degene aan wie ze toebehoren.  
De handtekening van een kunstenaar biedt nog iets extra’s, hij geeft authenticiteit aan het kunstwerk dat de kunstenaar maakt.
Pieter Engels speelt met dit gegeven. Deze conceptuele video bestaat uit een drieluik dat een statement van de kunstenaar over zijn eigen werk lijkt.
Het is onderverdeeld in drie handelingen, die op een titelblad aangekondigd worden.
De eerste handeling is het op papier zetten door de kunstenaar van zijn handtekening. Dit wordt aangekondigd met de woorden: Pieter Engels zet zijn signatuur. Vervolgens wordt de kijker medegedeeld: Pieter Engels rookt zijn signatuur, en inderdaad, de kunstenaar draait een shaggie van zijn handtekening en steekt hem aan. Tenslotte blaast Engels zijn gerookte signatuur in het universum.
In de video wordt niets gezegd, er is geen geluid. Op deze manier wordt de handeling nog eens extra benadrukt.

GOGBOT Trailer 2012

trailer2012

Video by Het Videogilde


 

 

GOGBOT 2013: 5 - 8  september

GOGBOT Art / Music / Technology

2012: Internet meme's / The selfish gene

GOGBOT 2012 staat in het teken van meme’s, culturele genen die zich in onze digitale cultuur verspreiden. Via social media en op sites als 4chan.org , dumpert.nl en fok.nl worden continue filmpjes, plaatjes, nieuwsfeiten en persoonlijke gebeurtenissen met vrienden én onbekenden gedeeld. Zo’n idee, trend of gedrag dat zich online van persoon tot persoon verspreidt, wordt een meme genoemd. Meme’s worden dan ook als nieuwe culturele genen gedefinieerd: ze verspreiden zichzelf, muteren en reageren. Lees meer...

 

PLANETARTGOGBOT 2012 is een productie van PLANETART
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+316 5583 0311